
Hakkımızda
Biz İYİ, TEMİZ, ADİL gıda için çalışan Bodrum gönüllüleri grubuyuz. İtalya’da yeryüzünde yaşayan herkesin İYİ, TEMİZ, ADİL gıdalara kolayca ulaşmasını sağlamak amacıyla kurulan, bugün 160 ülkede milyonlarca destekçisi olan Slow Food organizasyonunun BODRUM YAVEŞ GARİ isimli gönüllüler topluluğuyuz.
Fast food ve sanayileşmiş yiyecek üretimi ile beslenme alışkanlıkları yerine, doğal ve yerel gıdalarla beslenmeyi savunuyoruz. Kaybolmaya yüz tutmuş yiyeceklerimizi korumak ve yaşatmak için, çiftçi aileleri ve üreticilerini destekliyoruz. Bu amaçla, özellikle çocuklara ve gençlere tat eğitimleri veriyoruz. Bu konuda farkındalık yaratmak ve bilinçlendirmek için çalışıyoruz.
Amacımız
Hazır yemek yapan çok uluslu sanayi şirketlerine karşı, yerel mutfaklarımızın güçlendirilmesini sağlamayı hedefliyoruz. Çevremize zarar vermeden, yöremizde var olan bitki örtüsünü koruyarak, geleneksel yöntemlerle üretim yapan çiftçilerimizi, kıyı balıkçılığı ile geçinen balıkçılarımızı, hayvancılıkla geçinen köylülerimizi, yüreklendirmek ve desteklemek için çalışıyoruz. Yerel ve doğal gıdaları yetiştiren çiftçileri ve küçük üreticileri desteklemek amacıyla Bodrum ve Milas’ta “Yeryüzü Pazarları” kurmak istiyoruz.

Neler Yapıyoruz ?
Slow Food’un “Nuh’un Ambarı” adlı projesine ilk önce Köyceğiz Dalyan Kefal Havyarı‘nı, Bodrum Gemici Peksimeti‘ni, sonra da Gambilya Bakla‘mızı kabul ettirip, kayıt altına aldırdık.
Bodrum Mandalina’mıza, Muğla Tarhana’mıza, Milas Isırganlı Eriştesine, Lokum Pilavımıza sahip çıkmak amacıyla, toplantılar, söyleşi ve panellerde bu değerlerimize dikkat çekiyoruz. Slow Food’un Toprak Ana etkinlikleri kapsamında, her yıl Aralık ayında kutlanan Yerli Malı Haftası’nda Bodrum Gemici Peksimeti eşliğinde Muğla Tarhanası ve Gambilya Baklası yemeğini Bodrum ve Milas yöre pazarlarında ücretsiz dağıtıyoruz.
Ortaokul ve liselerde “Sağlıklı Beslenme ya da Fast Food” seminerleri düzenleyerek, çocuklara ve gençlere tat ve beslenme eğitimleri veriyoruz. İki yılda bir düzenlediğimiz Bodrum Peynir Festivali kapsamında, Bodrum ve Muğla’daki Meslek Liseleri ve Meslek Yüksekokulunda Peynir Yapım Atölyeleri, Paneller, Sergiler, Kitap imza etkinlikleri düzenliyoruz. Ayrıca belirli aralıklarla, yöresel pazar ve çiftçi ziyaretleri yapıyor, çiftçilere eğitimler veriyor, Bodrum’da yiyecek ve içecek sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmelerde yöresel ürünlerin kullanılmasını sağlamak amacıyla teşvik edici çalışmalar yapıyoruz.